Här nedan följer en mer detaljerad beskrivning utav min solcellsanläggning och hur den ser ut i skrivande stund, augusti 2022.
På taket finns totalt 21 + 32 = 53 monokristallina solcellspaneler av märket Ningbo. Varje panel avger max effekt 250Wp vid en spänning på 47,8V. Max strömstyrka är 5,23A. Effekt-toleransen är ±3%. Effektiviteten på panelerna är 18,96%.
Varje panel har måtten 158 x 106 cm och består utav 96 celler på 125x125mm. Arbetstemperatur är från -40°C till +85°C. Vikten är 18,5 kg/panel.
Total effekt från dessa 53 paneler är 53 x 250 = 13.250W. Taklutningen är 21° och ligger orienterad 181° syd. Total vikt är 53 x 18,5 = 980,5 kg. I tillägg kommer vikten av montagesystemet.
På grund av den relativt blygsamma taklutning producerar solcellerna som bäst när solen står högt. Samtidigt fångar dom in solstrålar från tidig morgon till sen kväll. Även om effekten vid dessa tider inte blir hög, så täcker produktionen i stort sätt husets egen förbrukning. På vintern är det en nackdel att snön inte alltid glider av panelerna. Då blir det dåligt med ström.
En bra dag produceras från taket ungefär 96 KWh.

Lägg märke till att max effekt uppnås ungefär vid 13-tiden. Detta är på grund av att vi har sommartid och att panelerna vänder nästan rakt mot söder. Jacken i grafen uppstår till följd av skuggning av solen. T.ex moln eller träd som skuggar. På morgonen skuggas panelerna något på grund av höga träd i öster.

För att göra situationen bättre har jag satt upp en solföljare framför huset. Denna följer solens gång över himmeln och gör att stålarna alltid lyser rakt in på panelerna. Solföljaren är bestyckad med 6 st paneler av märket Leapton. Varje panel avger max effekt 450Wp vid en spänning på 41,4V. Max strömstyrka är 10,88A. Effekt-toleransen är ±1%. Effektiviteten på panelerna är 20,4%, alltså något bättre än panelen på taket.
Varje panel har måtten 212 x 105 cm och består utav 144 celler.
Arbetstemperatur är från -40°C till +85°C.
Total effekt från dessa 6 paneler är 6 x 450 = 2.700W. Detta är en effekt som varar nästan hela soldygnet. En bra dag produceras ungefär 24-25 KWh. Varje panel väger 24 kg, total vikt blir 24 x 6 = 144 kg. Det blir litegrann…
Några viktiga fördelar med solföljaren är att den riktar sig mot solen så att solstrålarna träffar panelerna vinkelrakt under hela soldygnet. Om vintern glider snön lätt av. Dessutom kan jag rengöra panelerna försiktigt med en skrapa om lusten skulle komma över mig.

Strömmen från alla solcellerna matas in i 3 olika växelriktare. Växelriktarna gör panelernas likström om till 400V växelström som matas in i husets elskåp via egen mätare. På så sätt kan jag följa hela anläggningens produktion. Efter att solföljaren sattes i drift april 2021 har maximal dagsproduktion av el varit 119 KWh. Detta uppnåddes t.ex 15 och 18 juni -22.
Som graferna visar, så ligger max effekt från anläggningen betydligt under vad solcellerna har som märkeseffekt. Det finns några orsaker till detta:
1) Solcellerna tappar effekt när det blir varmt,
2) Effektförlust i växelriktarna
3) Förlust i kablarna mellan solceller och växelriktare.

Som tidigare beskrivet finns det 3 olika växelriktare i anläggningen. Hela solcellsanläggningen är delat upp i 5 olika seriekopplade sektioner.
Taket till höger är uppdelat i 2 lika stora sektioner med 16 paneler i varje sektion. Varje sektion ger 16 x 250 = 4.000W. Det andra taket också uppdelat i 2 sektioner. Solföjlaren är en egen sektion.
Jag har 2 st CentroSolar växelriktare. Den ena heter PS 4.2 Excellent, den andra heter PS 10.1 Excellent. Varje växelriktare kan ge hhv 4,2 och 10,1 KW, men begränsas av max effekt som sektionerna kan ge.

Till solföljaren använder jag en Huawei Sun2000-3KTL-M1 växelriktare. Den är förberedd för batterilager och är uppkoplad så att jag kan administrera den på distans.

Det finns en egen sida med produktionsdata från hela solcellsanläggningen. (Öppnas i ny flik) Jag uppdaterar varje månad med nya siffror. Där finns produktionsdata från första dagen anläggningen sattes i drift.
Totalt täcker solcellerna på taket ungefär 89m². Solföljaren täcker 13,35m².
Solcellerna är kopplat så att elen i första hand används direkt i huset. När solen kommer fram ökar elproduktionen kraftigt och det kommer till ett läge där huset inte har behov för mer el. Det som då händer, är att överskottselen matas ut i gatan och förbrukas hos grannarna istället. Låt oss säga att anläggningen producerar 12.000W och att mitt eget hus endast behöver 300W. Då blir det ett överskott på 11.700W som matas ut till grannarna. Om varje grannes hus också drar 300W skulle det motsvara att solcellerna mater ut el till ungefär 39 fastigheter..!
Jag får betalt för överskottet av el från Vattenfall. Priset för elen följer NordPools priser. Utöver detta får jag 60 öre/KWh i skatteåterbäring, och 11 öre/KWh i nettleie. Sommaren 2022 har bjudit på mycket höga elpriser och mycket sol, vilket har gjort att ersättningen för överskottselen har varit väldigt bra.
Kan även ta med att utav anläggningens totala elproduktion, så har ungefär 13% använts direkt i huset. Vintertid används en högre procent, sommartid en mycket lägre procent.
Kostnaden för hela solcellsanläggningen på taket var 206.359kr. Av detta fick jag 45% stöd från Länssyrelsen, vilket betyder att jag betalade 113.497kr. Efter detta har jag investerat i solföljaren och några extra paneler.
Solföljaren kostade ungefär 50.000kr. Panelerna kostade ungefär 10.000kr. Sen lite kringkostnader på detta.
Jag räknar med att solföljaren har betalat av sig efter 5-6 år.

När det gäller försäkring av anläggningen, så ingår den i hemförsäkringen som en del av fullvärdeförsäkringen. Brandrisken är minimerad genom olika åtgärder, t.ex plåt bakom växelriktarna och kraftiga kablar. Det finns även brytare för att stänga av strömmen på DC-sidan av anläggningen.
Panelerna har en garanterad livstid på 25-30 år, men kan vara i upp till 50 år.
Enligt dagens effektgarantier ska solceller bibehålla åtminstone 80 % av sin effekt efter 25 år. Det betyder dock inte att solpanelerna slutar fungera efter 25 år. Idag finns exempelvis 40 år gamla solcellsanläggingar som fortfarande producerar el.
Växelriktaren är den komponent som har kortast livslängd i en solcellsanläggning. En växelriktare till solceller har en livslängd på 10–20 år, och behöver därmed bytas ut åtminstone en gång under solcellsanläggningens livstid.
Växelriktaren utgör vanligen 15–25% av totalkostnaden för en solcellsinstallation, och är den enskilt största kostnaden kopplad till kontinuerlig drift av en solcellsanläggning.
Här kan du läsa en detaljerad beskrivning av hur solföljaren fungerar. Öppnas i nytt fönster.
//Karl-Ove
4 svar till ”Min Solcellsanläggning”
-
Intresserad av solföljare som jag anser är en vettig plats för solceller. Vad är det för fabrikat och vart införskaffade du den ?? Mvh Lasse
GillaGilla
-
Hej! Min solföljare köpte jag från Finland, men nu har dom slutat tillverka den själv. Jag håller faktiskt på att leta upp en ny producent och kommer göra ett inlägg om detta när det är klart 🙂
GillaGilla
-
-
Hej, vad du kan och vilken statistik etc!! Man blir imponerad!!
Var och hur köper man en solföljare? Den låter väldigt intressant!!GillaGilla
-
Hej! Tack så mycket! Jag håller på att försöka ta fram en ny leverantör/tillverkare utav solföljaren då fabriken i Finland har slutat tillverka den. Det kommer nytt inlägg när jag har fått klart detta 🙂
GillaGilla
-
Intresserad av solföljare som jag anser är en vettig plats för solceller. Vad är det för fabrikat och vart införskaffade du den ?? Mvh Lasse
GillaGilla
Hej! Min solföljare köpte jag från Finland, men nu har dom slutat tillverka den själv. Jag håller faktiskt på att leta upp en ny producent och kommer göra ett inlägg om detta när det är klart 🙂
GillaGilla
Hej, vad du kan och vilken statistik etc!! Man blir imponerad!!
Var och hur köper man en solföljare? Den låter väldigt intressant!!
GillaGilla
Hej! Tack så mycket! Jag håller på att försöka ta fram en ny leverantör/tillverkare utav solföljaren då fabriken i Finland har slutat tillverka den. Det kommer nytt inlägg när jag har fått klart detta 🙂
GillaGilla