Elnätets aktuella frekvens

Enkel Arduino-baserad frekvänsmätare

Jag fick för mig att plocka lite med en Arduino som bara låg och slängde. Med hjälp utav ett enkelt program kan man mäta elnätets frekvens i realtid. Elnätets frekvens skall vara 50 Hz, men den varierer mycket mer än man skulle tro.

Vi behöver inte ansluta oss till elnätet, utan vi sniffar upp lite av det 50Hz brum som omger oss i luften. Arduinon drives med en vanlig telefonladdare med 5V. Ett enkelt projekt att börja leka med Arduino! Helt ofarligt.

En trådstump i port 8 räcker för att sniffa upp frekvensen i luften. Programmet mäter hur lång tid det tar att räkna in 50 pulser, och kalkylerar sedan frekvensen med tre decimaler.

Antingen tar man ett visarinstrument, eller ett RC-servo som display. Dessa små Microservona tar så lite ström att de går att driva dem direkt från Arduinokorten. Som visare har jag använt en glasspinne!

Servot är ingen precisionspryl. Programmet anbefaller servot att gå till en vinkel mellan 0° till 180°. Jag har limmat visaren så att 90° blir ”rätt”. Det blir en indikering var frekvensen ungefär ligger, inte med tre decimaler precis. Den som är mer nyfiken får koppla en display till Arduinon och få frekvensen med tre decimaler.

Visaren rör sig mer än man skulle tro! Svenska Kraftnät har ett evigt jobb att hålla frekvensen, nu när alla vindkraftverken puttar ut kraft efter hur vindpustarna kommer. De store regleringarna görs med vattenkraften.

Nu kan du följa nätets frekvens, på morgonen brukar nätet vara belastat och frekvensen sjunker. Börjar frekvensen närma sig 49,8Hz så är det dax att leta fram ficklampan innan strömmen går på grund av överbelastning!

Publicerad av Karl-Ove Larsen

Intresserad av grön teknik i alla formar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: